DigiRaamattu
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sanahaku

Sanahaun avulla voidaan etsiä ja/tai hakuehtojen avulla saman­aikaisesti jopa neljää erillistä sanaa. Tavallisimmin haetaan joko yksittäisiä sanoja tai lauseen osaa lainausmerkkien avulla.

Hakutuloslista
Esimerkki sanahaun käytöstä: tutkitaan kuinka monta kertaa sana 'toivo' esiintyy uudessa kirkkoraamatussa.
  1. Jos hakuikkuna ei ole auki, valitse Näytä > Haku.
  2. Valitse sanahaku napsauttamalla hakuikkunasta Sana-painiketta.
  3. Valitse hakuikkunan yläosasta raamatunkäännös, josta haluat hakea. Tässä tapauksessa valitaan “Kirkkoraamattu 1992”.
  4. Kirjoita hakusanaksi 'toivo' ensimmäiseen hakusanaruutuun. Varmista, että perusmuotohaku-valinta on pois päältä.
  5. Napsauta Hae-painiketta. Haun tulos tulee oletuksena uuteen jaelistaan. Jaelistan alaosasta näemme, että sana esiintyy 23:ssa jakeessa tässä käännöksessä.
  6. Voit avata haluamasi raamatunpaikat kaksoisnapsauttamalla niitä jaelistasta.


Lauseen osan haku

Hakutuloslistat
Voit rajata hakutulostasi raamattuhaussa käyttämällä lainausmerkkejä. Tällöin hakutulokseen otetaan vain ja ainoastaan samanmuotoinen tekstiasu, kuin olet hakemassa.

Vertaa: "Hän sanoi" tai "Hän sanoin" -haut antavat selkeästi eri määrän tuloksia (ks. kuva).

Vedä ja pudota -ominaisuus

Raamattuhaun jaelistasta voit vetää raamatunpaikkoja toisiin jaelistoihin. Voit myös vetää jaelistasta raamatunpaikan suoraan johonkin raamattuikkunoista.

Erikoismerkkien käyttö

Hakusanojen joukossa saa olla erikoismerkkejä (* ja ?). Niiden kanssa tulee kuitenkin olla vähintään yksi kirjain. Sallitut erikoismerkit:

Tähti (*) tarkoittaa mitä tahansa yhtä tai useampaa merkkiä. Esimerkiksi hakusana '*inen' käsittäisi kaikki inen-loppuiset sanat. Hakusana 'Jeesu*' tarkoittaisi puolestaan kaikkia sellaisia sanoja, jotka alkavat 'Jeesu' -kirjaimilla.

Kysymysmerkki (?) tarkoittaa mitä tahansa merkkiä. Kysymysmerkkiä voit käyttää esimerkiksi silloin, jos et tiedä tarkalleen, kuinka kirjoitetaan jokin vierasperäinen nimi. Laita hakusanaan kysymysmerkki niiden kirjainten kohdalle, joista olet epävarma. Esimerkiksi 'Tiberi?s' löytää sanat 'Tiberias' ja 'Tiberius'.

Jos hakusana sisältää välimerkkejä tai välilyöntejä, DigiRaamattu käsittää tällaisten merkkien jälkeen tulevat sanat aina erillisinä hakusanoina. Esimerkiksi jos kirjoitat hakusanaruutuun lauseen 'Herra, minun Jumalani', ohjelma etsii sinulle ne jakeet, joissa esiintyvät sanat 'Herra', 'minun', ja 'Jumalani'. Sanojen järjestyksellä ei ole merkitystä eli hakua tehdessäsi sinun ei tarvitse muistaa, niiden keskinäistä järjestystä.

Jos haluat etsiä täysin identtistä kirjoitus­asua, käytä lainausmerkkejä (ks. Lauseen osan haku).

Hakuehtojen käyttö

Käytettäessä kahta tai useampaa hakusanaruutua voidaan hakusanojen välille asettaa ehtoja (ja, tai, ei). Esimerkiksi jos hakusanoina on 'Jeesus' ja 'Herra' Tai-ehdon ollessa valittuna, haetaan jakeita, joissa esiintyy joko sana 'Jeesus' tai 'Herra'. Jos käytät Ja-ehtoa, haetaan jakeita, joista löytyvät sekä sana 'Jeesus' että 'Herra'.

Hakuehtoa Ei käytetään yleensä Ja-ehdon kanssa. Tällöin haetaan jakeita, joista löytyy sana 'Jeesus', mutta ei sanaa 'Herra'. Jos käytät Ei-ehdon kanssa Tai-ehtoa, tulee hakutuloksiin usein liikaa jakeita.

Ehtojen avulla voit hakea asiayhteyksiä Raamatusta. Voit hakea esimerkiksi sellaiset raamatunpaikat, joissa puhutaan Jeesuksesta, opetuslapsista ja Nasaretista.

Hakusäteen avulla voit hakea sanoja tietyn laajuisesta ympäristöstä. Se määrittelee kuinka monen jakeen etäisyydellä toisistaan etsittävät sanat saavat enintään olla. Hakusäde määritellään hakuikkunan oikeasta yläkulmasta, kohta 'säde'. Voit määrittää hakusanoiksi esimerkiksi sanat 'Jeesus' ja 'ihminen' sekä hakusäteeksi 3 jaetta.

Nyt ohjelma hakee ne raamatunpaikat, joissa esiintyy kolmen jakeen sisällä sanat 'Jeesus' ja 'ihminen' (yht. 21 kpl). Mikäli käytät perusmuotohakua, tulee hakutuloksia paljon enemmän (285 kpl) koska se hakee noita sanoja kaikissa eri taivutusmuodoissaan.