DigiRaamattu
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Raamattuikkuna

Raamatuntekstiä tutkitaan ja selataan raamattuikkunassa. Raamattuikkuna liittyy aina yhteen raamatunkäännökseen, mutta samaan käännökseen liittyviä ikkunoita voi olla avoinna useita samanaikaisesti.

Raamattuikkunan avaus

Raamattuikkunan avaus tapahtuu joko valitsemalla Toiminnot > Avaa raamattu, valitse esiin tulevasta alavalikosta haluamasi käännös tai painamalla sen kuvaketta työkaluriviltä. Raamattuikkunan otsikkorivillä näkyy käännöksen ja avoinna olevan raamatunpaikan lyhenne. Valitessasi tietyn raamatunpaikan näkyy se aina ylimmäisenä jakeena raamattuikkunassa. Raamattuikkuna on jaettu poikkiviivalla kahteen osaan. Yläosassa on varsinainen raamatunteksti, alaosassa valittuun raamatunkohtaan liittyvät rinnakkaispaikat sekä alaviiteteksti. Haun jälkeen kohteena olevan raamatun­käännöksen hakusanat ovat korostet­tuina eri värillä ja alleviivauksella. Jos käännökseen kuuluu otsikot, ne esitetään suuremmalla tekstikoolla kuin varsinainen raamatunteksti. Toiminnot > Asetukset… -ikkunasta voit säädellä tekstin muotoilua. Jakeittain näytettynä jokainen jae alkaa vasemmasta reunasta. Kappaleittain näytettynä jakeet muodostavat yhtenäisiä tekstikappaleita. Tekstien jaenumerot saat tarvittaessa piiloon napsauttamalla Jaenumerot-valintaruudusta valinnan pois päältä. Raamatuntekstin kirjasimen (fontti) ja koon voit myös vaihtaa mieleiseksesi. Fontin voi vaihtaa myös kun painat hiiren oikeanpuoleista näppäintä raamattuikkunassa, ja valitset toiminnon Vaihda fontti.

Raamatunkäännösten järjestyksen muuttaminen

Käännösten järjestysikkuna
Voit muuttaa raamatun­käännösten järjes­tystä valitsemalla Toiminnot > Käännösten järjestys…

Saat käännökset haluamaasi järjestykseen klikkaamalla niitä hiirellä aktiivisiksi ja klikkaamalla Ylös tai Alas –painikkeita. Listan alkuun siirtyvät käännökset näkyvät myös hakuikkunan käännöstenvalintalistan alussa ja Avaa Raamattu -valikossa - siellä tosin aina omien kieliryhmiensä sisällä. Voit myös halutessasi järjestää raamatun­käännökset aakkosel­liseen järjestykseen alareunan Aakkosjärjestys –painikkeella. Poista valinnat –nappi poistaa aktivoinnin valituista raamatun­käännöksistä.

Raamattuikkunan selaus

Raamattuikkunan sisältöä selataan eteen- ja taaksepäin PageUp-, PageDown- ja nuolinäppäinten ja ikkunan oikeassa laidassa olevan vierityspalkin avulla. Valitessasi tietyn raamatunpaikan näkyy se aina ylimmäisenä jakeena raamattu­ikkunassa. Voit selata Raamattua vapaasti joko alkuun tai loppuun päin. Lisäksi voit laittaa raamattuikkunan rullaamaan automaattisesti eteenpäin klikkaamalla raamattuikkunaa hiiren oikealla napilla ja valitsemalla kohdan Automaattinen vieritys.

Raamattuikkunan näppäinkoodit:

Yksi rivi ylöspäin YLÄNUOLI
Yksi rivi alaspäin ALANUOLI
Yksi näyttö ylöspäin PAGE UP
Yksi näyttö alaspäin PAGE DOWN
Seuraavan luvun alk. CTRL + ALANUOLI
Edellisen luvun alk. CTRL + ALANUOLI
Seuraavaan kirjaan VAIHTO + ALANUOLI
Edelliseen kirjaan VAIHTO + YLÄNUOLI

Raamatunpaikan valinta

Raamatun­paikka­valitsimen avulla voit hakea haluamasi raamatun­kohdan raamattu­­ikkunaan.

Raamatunpaikkavalitsin.jpg

Valitse raamatunpaikkavalitsimesta haluttu kirja, luku ja jae. Voit kirjoittaa halutun raamatunpaikan Kirja-kohtaan, esim. “Joh 3:16” ja paina ENTER, jolloin paikka siirtyy muihin osoittimiin automaattisesti. Tähän voidaan kirjoittaa myös pelkkä luku:jae. Esim. “14:1”, jolloin siirrytään valitun kirjan sisällä kyseiseen kohtaan. Pelkän luvun kirjoittaminen, esim. 13, siirtää tekstin luvun 13 alkuun.

Raamatunpaikan pystyt valitsemaan myös alasvetolistojen avulla valitsemalla ensin kirjan Joh., sitten luvun 3 ja jakeen 16. Raamatunpaikkavalitsimen vasemmalla puolella on otsikkovalitsin, joka sisältää raamatunkäännöksen kaikki otsikot. Kaikki käännökset eivät sisällä otsikoita. Katso kuva kohdasta 3.1 Raamatun kirjojen nimissä käytetyt lyhenteet vaihtelevat eri käännösten välillä. Itselleen sopivimman lyhennetavan voi käydä muuttamassa mieleisekseen Toiminnot > Asetukset > Lyhenteet -kohdasta.

Raamattuikkunoiden kytkentä

Kytkentapainike.jpg
Raamattui­­­­­­kkunan vierityspalkin yläpuolella on kyt­kentä­­­­painike, jota painamalla voit sitoa haluamasi raamattuikkunat yhteen. Näin kytketyissä raamattuikkunoissa raamatunpaikka muuttuu automaattisesti sen mukaan, miten liikut jossain kytketyssä raamattuikkunassa. Jos haluttu raamatunpaikka on jo auki jossain raamattuikkunassa, tämä ikkuna kytketään viimeisenä.

Kun kytkentä on päällä, kytkentäpainikkeen ketju on yhtenäinen. Jos kytkentää ei ole, ketju on avoin.

CTRL + Z kytkentä päälle/pois.