DigiRaamattu
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perusmuotohaku

Perusmuotohaku on erittäin tehokas hakuominaisuus, joka hakee mistä tahansa Raamatussa esiintyvästä sanasta kaikki sanaan liittyvät, Raamatusta löytyvät taivutusmuodot. Perusmuotohakua voidaan käyttää vain tietyissä suomenkielisissä käännöksissä (ks. ao. luettelo) sanahaun ja sanaluettelohaun yhteydessä.

Perusmuotohaku-valinta
Perus­muotohaun saat toimimaan napsauttamal­la hakuikkunassa Perusmuotohaku-valinnan päälle. Mikäli valinta on harmautettu (eli ei valittavissa), niin hakukohteena oleva käännös ei tue perusmuotohakutoimintoa.

Perusmuotohaku toimii näissä suomenkielisissä raamatunkäännöksissä:

  • Kirkkoraamattu 1938
  • Kirkkoraamattu 1938 ingresseillä
  • Kirkkoraamattu 1938 otsikoilla
  • Kirkkoraamattu 1992
  • Jumalan Kansan Raamattu
  • Raamattu Kansalle

Hakusana-ruutuun kirjoitettavan sanan ei tarvitse välttämättä olla perusmuodossa, riittää vain, että hakusana löytyy Raamatusta. Jos sanan taivutusmuotoa ei löydy käännöksistä, hakutulokseksi tulee 0 jaetta eli tyhjä jaelista. Jos haluat käyttää perusmuotohakua tehokkaasti, käytä haussa mieluiten sanan perusmuotoa. Perusmuodon avulla löydät kaikki sanan taivutusmuodot, vaikkei kyseistä sanan perusmuotoa esiintyisi Raamatussa.

Jos napsautat Perusmuotohaku-valintaruudun päälle sanaluettelohaussa, niin Kaikki sanat -valintalistaan tulee näkyviin vain sanojen perusmuodot, eikä enää niiden taivutusmuotoja. Tämä selkeyttää ja nopeuttaa sanojen löytämistä valintalistasta.

Perusmuotohaku on tehokas työkalu, jolla saadaan vain halutun sanan esiintymiset tekstistä esille. Hakutuloksiin ei tule ylimääräisiä tai turhia sanoja, toisin kuin perinteisillä hakutavoilla.